El CVI imparteix el primer programa de formació que aborda l’ús de la tecnologia aplicada a les cures, per a més de 1.100 cuidadores professionals.

El “Programa de Formació en Tecnologia Aplicada a les Cures per a professionals del Sector Sociosanitari i l’Atenció Directa” és el primer programa de formació que aborda l’ús de la tecnologia aplicada a l’autonomia personal i l’envelliment, des d’una perspectiva aterrada i realista. En total, s’impartiran 33.000 hores de formació durant deu mesos, a més de 1.100 professionals de Suara Cooperativa.

El Programa de Formació en Tecnologia Aplicada a les Cures, impartit pel Centre de Vida Independent i destinat a les treballadores del sector sociosanitari i l’atenció directa de Suara Cooperativa, té l’objectiu d’apropar la tecnologia aplicada a les tasques de cures, per a fomentar l’autonomia personal i l’envelliment actiu de les persones cuidades. 

La iniciativa es presenta com una resposta a la creixent demanda de competències tecnològiques en el camp de la cura i l’atenció directa. El model d’atenció està en ple procés de canvi, cap a una atenció centrada en la persona mantenint-se en el seu entorn domiciliari. La tecnologia és una peça crucial per entendre aquest canvi de paradigma. Cada cop veurem més tecnologia a les llars de les persones, i és indispensable disposar de persones cuidadores familiaritzades amb aquestes eines, i amb capacitat de convertir-les en potenciadores de la vida independent.

Una de les característiques que fa  únic aquest programa és la seva atenció específica a la tecnologia aplicada a les cures. A més, el projecte s’enfoca la potenciació de l’autonomia personal a través de la tasca de la cura: La mobilització, el desplaçament, la higiene, la cura personal, cuinar, el menjar, la comunicació… Així mateix, es destaquen les tècniques d’aproximació i comunicació verbal i no verbal, amb l’objectiu de crear un entorn propici per a l’activació i estimulació de les persones assistides. 

El projecte ofereix un enfocament pràctic i vivencial per a les treballadores familiars. L’ús del Centre de Vida Independent com a entorn de pràctica i aprenentatge (Una llar real completament adaptada, domòtica i digital), permet a les participants adquirir les habilitats que podran aplicar directament a les llars de les persones ateses.

A l’inici del 2024, més de 100 treballadores ja havien rebut la formació. A la data d’aquesta publicació, més de 400, amb la fita d’arribar a les 1.100 treballadores formades al mes de juny de 2024. Aquest programa de formació ha estat finançat a través de la subvenció “Conforcat A MIDA”, del Consorci per la Formació Contínua de Catalunya, a través de fons Next Generation.